Zero Waste Bulgaria

Разходка до депото за рециклиране

Рециклирането е процес, при който вече съществуващ продукт придобива нова форма чрез повторно производство. Това е последната фаза за намаляване на отпадъка, след като той не е бил компостиран, отказан, заменен или използван отново. Рециклирането помага да намалим обема на отпадъците, събирани в депата. 

Струва ли си да събираме разделно?

Все още има хора, които са на мнение, че в България не се рециклира. Вероятно всеки от нас е виждал как камиона за отпадъци събира съдържанието на всички цветни контейнери заедно. Тогава си задаваме въпроса защо разделяме отпадъците, ако накрая ги събират заедно? Екипът на „Нулев Отпадък България“ посети депото за рециклиране на отпадъци на Екопак в София и научи какво наистина се случва с тях.

Рециклиране на хартия 

Всички опаковки, направени от хартия се изхвърлят в синия контейнер. Добре е там да изхвърляш достатъчно чисти опаковки, т.е. хартията да не е силно замърсена или мазна (като например кутията от пица.) Гланцираната хартия не се рециклира, тъй като съдържа слой от пластмаса, който не може да се отдели. Може да я разпознаеш лесно – лъскава и гладка на допир.  

Заедно с негланцираната хартия, кашони, вестници и списания или хартиени торбички, в синята кофа се събират и тетрапак опаковки. Те изискват специална подготовка преди рециклиране, защото съдържат пластмаса, хартия и алуминий. В депата на Екопак тези материали се отделят и след това се извозват в  Румъния и Полша, където има специализирани депа за този тип опаковки.

Самият процес по рециклирането на хартията е много интересен. След като се отдели годната за преработване хартия по вид, се накисва в гореща вода (това се прави от служители, които ежедневно допълнително сортират боклука). Така хартията се превръща в каша от целулоза, която след това преминава през филтри, премахващи лепило, парчета пластмаса или метал. Кашата преминава през химична обработка, за да се премахне и мастилото от нея. Вече почистената целулозна каша може да се използва за произвеждането на рециклиран картон или хартия. 

Любопитни факти за рециклирането на хартия:

 • Хартията може да се рециклира от 5 до 7 пъти, след което се разпада. 100% от всички картонени опаковки могат да бъдат рециклирани.
 • Преработката на 1 тон хартиени отпадъци спестява 4KW/h електроенергия и спасява 13 дървета. Всеки килограм рециклирана хартия спестява 32 литра питейна вода.
 • Салфетките и кухненско руло не се рециклират. Причината е, че те са направени от много мека целулоза и се разпадат лесно, което ги прави невъзможни за рециклиране. 

Рециклиране на стъкло

Стъклото се събира в зеления контейнер. Както и при останалите опаковки, добре е то да бъде почистено. Ако изхвърлиш например замърсен или наполовина пълен буркан, той може да замърси всичкото стъкло в контейнера и да го направи по-трудно за рециклиране. 

Но пък не е проблем да изхвърлиш буркана заедно с капачката. Попаднали в завода за отпадъци, стъклените опаковки първо се почистват от капачки, етикети или друг вид отпадък. На следващия етап те се натрошават с огромни машини на малки парченца до 5 сантиметра. След това с помощта на светлочувствителни филтри парченцата стъкло се сортират по цвят – безцветно, кафяво и зелено. Това се прави, защото за разлика от хартията, която може да се почисти от мастилото, цветът на стъклото не може да бъде променен. Чрез нагряване парчетата стъкло се разтопяват и могат да се използват за направата на нови стъклени продукти. 

Любопитни факти за рециклирането на стъкло:

 • Стъклото може да се рециклира на 100% и то безброй много пъти, което го прави една от най-устойчивите опаковки.
 • Рециклирането на само една стъклена бутилка спестява енергията, с която твоят компютър може да работи 25 минути, а пералнята ти – 10 минути. 

Рециклиране на пластмаса

Пластмасата се събира в жълтия контейнер. Нейното рециклиране е най-сложно. От нея се правят голяма част от опаковките на хранителни, козметични и други продукти. 

Масово използваната пластмаса се среща в шест различни типа. Обикновено видът е обозначен с номера от 1 до 6 на опаковките. Това е така, защото в съставът и влизат  шест различни вида химикал – в зависимост от това дали трябва да е по-твърда или по-гъвкава. Ето защо всеки вид пластмаса се сортира ръчно според състава си. След като се отделят отровните при нагряване пластмаси, останалите се накълцват на парчета и измиват и разтопяват.

В депото на Екопак пластмасата се разпределя от 6 човека, обучени да сортират опаковките в зависимост от състава им. Всеки един вид пластмаса то 1 до 6 може да се рециклира. В жълтата кофа могат да се изхвърлят празни, почистени и смачкани пластмасови бутилки, туби и шишета от козметични продукти, пластмасови чаши, тарелки и други. Целия списък можеш да намериш тук.

Както хартията, така и пластмасата може да се рециклира определен брой пъти. След това става изцяло неизползваема. Когато се изхвърли отделя вредни вещества и микропластмаса в почвата, които се озовават в питейната ни вода. Това прави този материал един от най-неустойчивите в дългосрочен план.

\"\"/
Източник на визията: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/society/20181212STO21610/plastmasovi-otpadtsi-i-retsiklirane-v-es-danni-i-fakti

Рециклиране на метал

Металът се събира в жълтия контейнер заедно с пластмасата. Както вече знаеш, в депото за рециклиране има обучен екип, които ръчно разпределя отпадъците. Затова не пречи пластмасата и металът да се събират на едно едно място. 

Когато металът стигне в депото на Екопак, с помощта на магнити се отделя алуминият. Той няма магнетични свойства и остава на поточната линия, докато другите метали се залепят за магнитите. След това се нарязва на парчета и се разтопява на висока температура. От него се правят дълги листи алуминий, които служат за направата на различни продукти, като нови кенчета за напитки, регистрационни табели за автомобили или алуминиево фолио за печене. Останалите метали се смачкват и изпращат в леярни, където се нагорещяват и се смесват с други метали за получаването на нови продукти.  

Митове и факти за рециклирането

 • Само около 40% от отпадъците, попаднали в депата реално могат да се рециклират.  По-голямата част от тях – около 60% все пак завършват на бунището, където нямат шанс за втори живот. Там те образуват огромни, постоянно увеличаващи се купища. 
 • Всеки ден в България се изхвърлят над 1 млн. килограма отпадъци, като 600 хил. кг от тях няма как да се рециклират.
 • Зелената икона с кръгла стрелка върху опаковките, която изобразява символа на рециклирането не означава, че дадената опаковка може да се рециклира. Символът означава, че производителят на опаковките е направил “финансови постъпления” за рециклиране или повторната им употреба. С други думи, производителите ни карат да плащаме за опаковката, която трябва да може да се рециклира, но често дадената опаковка не може да бъде рециклирана. 
\"\"
  null
 • Мокрите кърпички не се рециклират. Те са направени от текстил, целулоза и пластмаса, което ги прави изключително вредни за околната среда и изключително трудни за разлагане. Отнема около 400 години една мокра кърпичка да се разложи. 
\"\"/

Автори: Татяна Рехмова, Ана Ковачева 

Източници:

https://www.ecopack.bg/bg/za-grajdani/interesni-fakti-i-polezni-syveti

https://www.ecopack.bg/bg/za-grajdani/polezni-pravila-za-razdelno-sybirane

https://www.ecopack.bg/bg/za-grajdani/interesni-fakti-i-polezni-syveti


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.